torstai 14. toukokuuta 2015

Mitä pihalle kuuluu?


Tästä itsepiirretystä suunnitelmasta on lähdetty meidän pihan kohdalla (jo pariinkiin otteeseen) liikkeelle. Olemme tehneet pihaa vähän kerrallaan, yrittäen oppia virheistä. Muuttokesänä 2013 piha näytti alkutekijöissään ja suunnitelmiltaan tältä.
Seuraavana kesänä pihaa piti kuitenkin muotoilla uudelleen....
Ja tällä hetkellä pihalla näyttää tältä.Tekemistä riittää vielä tulevillekin kesille, mutta on tässä vähän eteenpäin päästy.
Alkuperäisen suunnitelman mukaan pihalla on havuistutusalue sekä omenapuut. Nurmikkoaluetta rajaa norjanangervot (joita tosin jänikset nakersivat...). Sen lisäksi havualueelle istutettiin riipparaita (jota tosin jänikset nakersivat...), nurmialueen toiselle rajalle laitettiin marja-aroniaa (jotka eivät jänikselle kelvanneet yhtä lailla kuin edelliset)ja  tänä keväänä istutimme pihalle myös riippapihlajan. Kulkuväylän vasemmalle puolelle (ei näy kuvissa) on lisäksi istutettu, omenapuu, kirsikkapuu ja luumupuu. Norjanangervojen juureen maanpeittokasviksi on istutettu pikkutalviota. Omissa kuvitelmissa se ylettyy vihreänä mattona sitten sora-alueen puolelle.Kuten todettua hommaa riittää vielä. Seuraavaksi suunnitelmissa on tehdä valmiiksi roskisten edessä oleva alue. Siihen haluaisin ainakin syreenipensaita. Myös marjapensaita olisi tarkoitus istuttaa vielä tänä keväänä. Yksi mustaviinimarjapensas pihalla jo odottaakin. Terassin edessä oleva aluekin olisi tarkoitus saada alulle. Suunnitelmissa olen pyöritellyt niin havukasveja, erilaisia angervoja kuin pionejakin. Jos siellä on joku puutarhasuunnittelijan tapainen kuulolla, otan mielelläni vastaan ideoita. ;) Pihalla odottaa muuten istuttamista myös rungollinen syreeni, joten taidankin tästä laittaa pihavaatteet niskaan ja ottaa lapion käteen! Todettakoon kuitenkin vielä, että varsinaisten puutarhahommien lisäksi työtä riittää myös monessa muussa pihajutussa. Mutta palataan niihin sitten toisella kertaa! Aurinkoista pihapäivää kaikille!


4 kommenttia:

 1. PIhaa on niin kiva suunnitella ja laittaa... Me tuotiin tontin taka-osaan jo raksan alussa multaa ja kivituhkaa ja 1/3 pihasta on "valmis". Loppu alapiha tehdään kun talo on rapattu muuton jälkeen. Mutta etupiha varmaankin jää vasta ensi kesään. Kunhan saadaan talo valmiiksi ei jakseta heti alkaa muuraileen aitoja ym. Hitaasti hyvä tulee, kunhan vaan jaksaa elää keskeneräisyyden kanssa :)

  Uuden pihan juttuja on puutarhablogini puolella (Karolinan Puutarha) kun olen ne yrittänyt pitää erillään raksa-blogista. Minäkin olen itse väkertänyt suunnitelman ja se pikkuhiljaa muuttuu ja muovautuu...

  VastaaPoista
 2. Kivaa hommaa on, kun pikku hiljaa tekee ja nautiskelee samalla tekemisestä eikä vain lopputuloksesta. Olen kurkkaillutkin blogiisi, hienolta näyttö.😄

  VastaaPoista
 3. päädyittekö pylväsvaloissa Darwineihin? Olen juuri niitä hankkimassa ja metsästin onko joku toinenkin päätynyt samaan malliin :) Terkuin, Paula / Kivitalourakointi.fi

  VastaaPoista
 4. Niihin päädyttiin...mutta ei ne vielä paikoillaan ole. Huomasinkin blogistasi , että olitte päättäneet hankkia samanmoiset, kiva!:)

  VastaaPoista