tiistai 11. maaliskuuta 2014

Keittiön kaapeissa


Käytännöllisyys ja toimivuus ovat aika usein avainsanoja, kun suunnitellaan keittiötä. Toimintojen pitäisi olla aseteltuna niin, että keittiössä on helppoa ja vaivatonta toimia. Keittiömme olen esitellyt (usempaan kertaankin), mutta koska uskon, että asioita ääneen sanomalla voi auttaa, jotakin, joka keittiöönsä juuri suunnittelee, heitän esille muutaman seikan meidän keittiömme käytännöllisyyden ja toimivuuden kannalta.1. Vesipisteen, jääkaapin ja lieden kolminaisuus.
Useatkin tahot opastivat meitä, että näiden kolmen tekijän välimatkat eivät saa olla liian pitkät ja niiden pitäisi sijaita ikäänkuin kolmiossa suhteessa toisiinsa. Meillä vesipiste on sijoitettu ns. takaseinälle, jossa uskoimme sen olevan vähiten näkyvillä ja kyllä se sitä aina tiettyyn pisteeseen asti onkin. Kasaantuvien tiskien määrä on kuitenkin melkolailla itsestä kiinni...
Vesipisteeltä on vain askeleen ja selänkäännönmittainen matka liedelle, jossa vettä useimmiten tarvitaan. Ylitettävänä on kuitenkin parkettilattia ja aina ei voi pisaroilta välttyä. Tätä en kuitenkaan suurena ongelmana pidä. Kylmälaitteet meillä ovat taas vastassa ensimmäisenä, kun keittiöön tullaan. Askeleita vesipisteeltä joutuu ottamaan useamman  kuin yhden, mutta mikään homma ei ole tähän kaatunut. Toisaalta kylmäkaappien sijainti on loistava, kun kaapeista otetaan vaikkapa iltapalaruokaa tai kun sinne laitetaan ostoksia.

2. Uuni ja tiskikone.
Me halusimme uunin ehdottomasti korkeammalle kuin lieden alle. Eihän se nytkään varsinaisesti seisomakorkeudella ole, mutta kuumia ja painavia ruokia sinne on helppo laittaa ja pois ottaa. Uunin sijainti tuossa niemekkeen päädyssä etukäteen mietitytti, mutta voin vakuttaa, että niinä hetkinä, kun uunista on ruokaa otettu, ohikulkeva liikenne on ollut täysin hallittavissa.
Tiskikoneen taas halusimme tavalliseen? tapaan lattiatasolle. Minun mielestäni sen täyttäminen on pienestä pitäen opeteltava kotihomma ja mikäs sen helpompaa, kun kone on tasolla, jonne jo taaperommekin ylettyy.


3. Kaappitila.
Onko sitä koskaan liikaa? Onko tavaraa liikaa? Minä yritin päästä eroon kaikenmaailman eriparikupeista ennen muuttoa ja aika hyvin onnistuinkin. Muutama käyttöasteeltaan vaatimaton kodinkone tuolla kaapissa makaa kyllä vieläkin...pitänee harkita, mitä niille tehtäisiin. Mielestäni kaappitilan riittävyyttä oli todella vaikeaa pohtia etukäteen ja toisaalta seinäthän siinä vastaan jossain vaiheessa tulevat. Yläkaapittomat keittiöt ovat omaan makuuni, mutta omaan keittiöömme otimme ne ehdottomasti juuri kaappitilan maksimoimiseksi. Yläkaappeja olisi voinut vielä kasvattaakin, mutta siinä meni taas ulkonäkö/ilmavuus käytännöllisyyden edelle. Etukäteen oli vaikeaa myös miettiä, mikä tavara löytää paikkansa mistäkin. Niinpä tavaroille löytyikin paikkansa vasta, kun olimme jo kotosalla. Sen jälkeen tavarat ovatkin olleet niillä sijoillaan, joten toimiva järjestys löytyi aika luonnollisesti.

Niemekkeestä, lieden välittömässä läheisyydestä, löytyvät mausteet, kauhat ja kapustat (ylälaatikot).
Lieden alapuolella säilytettään ruoanlaitossa tarpeellisia muovikulhoja ja vuokia. Myös leipomiseen tarvittavat vuoat yms. mahtuvat yhteen niemekkeen laatikkoon. Kolmessa laatikossa säilytetään kuiva-aineita ja muita ruoanlaittoon liittyviä ruokatarvikkeita. Kaikki käden ulottuvilla!
 

Takaseinän laatikostoista löytyvät taas kattamiseen liittyvä tarpeisto. Ylälaatikoissa servetit, leivinpaperit jne. Viereisestä laatikosta löytyy ruokailuvälineet. Alemmista laatikoista taas lasit ja kupit sekä erilaiset lautaset. Nämäkin kätevästi niin, että lapsetkin voivat osallistua kattaushommiin itse tavaroita hakemalla. Suosittelen!
 
Alimmissa laatikoissa säilytetään erilaisia salaattikulhoja sekä erilaisia maljakkoja ja vaaseja. Suunnitellessa kannattaakin miettiä, kuinka suurikokoisia astioita itsellä on ja miettiä, minkälaisissa laatikoissa tai kaapeissa niitä säilytetään.
Kulmaan jäävä tila on meillä hyödynnetty ulosvedettävällä kattilakaapilla. Tämä on myös toimiva systeemi, vaikka kattilat eivät nyt aivan lieden välittömässä läheisyydessä olekaan. Viereisessä kaapissa ovat sitten ne muutamat kodinkoneet. Erityisesti olen ollut tyytyväinen siihen, että keittiön alaosassa on laatikoita kaappien sijaan. Tämä yksi kaappi on meillä aika vähällä käytöllä, koska sieltä on jotenkin vaikea saada mitään esiin.

Yläkaapeissa säilytämme sellaiset astiastot, jotka eivät ole arkikäytössä. Keskellä on myös kuivauskaappi. Sitä emme itse alunperin tilanneet, mutta koska se sieltä tuli, emme vain jaksaneet enää lähteä vaihtamaan sitä. Siellä säilytämme erilaisia muovirasioita ja onhan se joskus varsinaisessa käyttötarkoituksessaankin. Kaapit oikealla on taas varattu kahvinkeittovälineistölle, koska kahvinkeittimen paikka on työtasolla siinä alla. Kaapissa on myös monenlaista muuta harvemmin tarvittavaa.

Siinäpä se sitten taisi ollakin. Kaiken kaikkiaan olen oikein tyytyväinen keittiöömme. Mikäli teille heräsi jotain kysymyksiä, vastaan mielelläni. Itsestä tuntui aika naurettavalle kuvata ja kirjoittaa omien kaappien sisältöjä, mutta uskon ja toivon, että tästä olisi jollekin hyötyä! 

Iloista päivää kaikille lukijoille!

4 kommenttia:

 1. Kiitos tästä!Minulle oli ainakin hyödyllinen. Mukava nähdä keittiöitä myös ilman mielettömiä kaappitiloja..turhia kippoja ja kuppeja vaan keräävät ;)Mutta hyvältä näyttää ja kiva saada käytännöllisiä vinkkejä!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että oli hyötyä. Välillä sitä miettii, että lukeeko näitä kukaan.;). Meillä on siis 6x60cm laatikoita (niemeke) ja toisella puolella 4x80cm laatikoita. laatikoihin matuu yllättävän paljon tavaraa. Tämän lisäksi 2x 80cm ylälaatikostoa ja 2x 60cm ylälaatikosto( niemeke). Yläkaappeja on kuusi plus kattilakaappi, kodinkonekaappi ja uunin pälää on vielä yksi kaappi, jota tekstissä ei mainittukaan. Hyvin mahtuu ja se, mikä ei mahdu sitä ei tarvita, eikö?8)

   Poista
 2. Kiitos valtavasti! Täällä ainakin yksi, jota nimenomaan kaapin sisällöt (tai siis miten ne on järjestetty) kiinnostaa… Meillä tulee olemaan todennäköisesti aika vähän laatikkotilaa, joten katsotaan miten kaikki saadaan mahtumaan. Yläkaapittomuus epäilyttää sen vuoksi (tyhmä syy, tiedän), että en haluaisi että yläkaappien päälle kerääntyisi pölyä, kun en sitä kuitenkaan jaksa pyyhkiä. Osittain tämänkin vuoksi mietimme "kokokorkeata" ratkaisua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan! Näitä sitä itsekin rakennusaikana pohti, joten ajattelin tosiaan, että ehkä joku hyötyy. Yläkappien päälle tosiaan kerääntyy pölyä ja olen kyllä aika laiska sieltä mitään pyyhkimään, että sikäli syysi on kyllä ihan kelvollinen.8) Nämä jutut taitaa olla jo ihan hienosäätöä. Kokokorkeissa ei tarvitse ainakaan pyyhkiä niitä pölyjä ja tuleehan sieltä hiukan sitä lisätilaa. Tule joskus kertomaan, minkälaisen keittiön teitte!

   Poista