torstai 17. tammikuuta 2013

Talobit tekemässä talotekniikkaa (Osa 1)

Kuten olen jo aiemmin maininnut talomme LVI - ja sähkötyöt tulee tekemään Talobit vähän niin kuin avaimet käteen periaatteella. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että olemme sopineet kaikesta taloon tulevasta tekniikasta Talobitin kanssa. Kodin talotekniikassa on lähdetty liikkeelle lämmitysmuodon valinnasta sekä eri osa-aluiden tasovalinnoista. Osa-alueisiin kuuluu ilmanvaihto,vesikalustus, keskuspölynimuri, valaistus, viihde ja kotiautomaatio. Meidän talossa lämmitysmuodoksi valikoitui siis maalämpö ja osa-alueet ovat pääosin  Talobitin "kakkoslaatutasoa" (Mahdollisia tasoja on kolme.)

Talobitin kautta meidänkin taloomme tuli jo syksyllä heti perustusten teon jälkeen "talobitkeskus" eli logi, jonka kehutaan olevan palkittu innovaatio. Kyseessä on siis pienoispannuhuone-elementti, joka ei vaadi erillistä teknistä tilaa. Niinpä se on meilläkin sijoitettu kodinhoitohuoneeseen. Tällä hetkellä se näyttää paketissaan kyllä aika isolta, mutta ehkä se vielä siitä...? Keskus sisältää sähköpääkeskuksen, ilmanvaihtolaitteen, lämmitysjärjestelmän, jäähdytysjärjestelmän, käyttövesilaitteita, keskuspölynimurin jne.


Itse asennustyöt on jaettu Talobitissa eri tekniikkaviikkoihin. Meidän osaltamme ohi on ensimmäinen tekniikkaviikko, johon kuuluu mm. vesijohtojen ja keruuputkien kohdistus, työmaan sähkö ja maakaapelit. Toiseen viikkoon kuuluu viemäröinti, ulkoseinäjohdotus, lattiaeristys, pintaviemäröintiputket, keskuspölynimuriputkistot, lämpöjohdot, käyttövesijohdot, saarekekaapelointi, raudoitusverkkojen asennus ja lattialämmitysputket. Tämä vaihe on siis vuorossa seuraavaksi ja sen vuoksi taloa vuorataan nyt kuumeisesti höyrynsulkumuovein ja villoin. Tämän tekniikkaviikon jälkeen talossa voikin sitten tehdä valutyöt ja väliseinä-runkotyöt.

Paperilla homma vaikuttaa simppeliltä. Putkimies ja sähkömies tulevat aina samalla autolla, kun tietyt ennakkoon ilmoitetut vaiheet talolla on saatu valmiiksi. Ajankohta varmistetaan etukäteissuunnittelun jälkeen puhelinsoitolla kaksi viikkoa ennen ko. tekniikkaviikkoa. Tähän asti meillä kaikki on mennyt melko hyvin. Kaiken maailman tavarat, joita esim. nyt vasta tällä kakkosviikolla  tarvitaan, tulivat kyllä talolle isona toimituksena jo silloin syksyllä, joten melko pitkään niitä on saanut säilöä ja suojella. Mukana oli kuitenkin arvokasta ja säältäsuojattavaa tavaraa. Mutta nyt on siis jo aika lähellä aika, jolloin tavaraa päästään käyttämäänkin.

Palaan sitten myöhemmin siihen, miten tämä viikko sujui. Myöhemmin ajattelin palata asiaan myös muiden osa-aluiden kohdalta etenkin koskien valintoja, jotka meidän sopimukseen kuuluvat.

Lähde ja kuvat: Talobit esite

2 kommenttia:

  1. Jotenkin kuulostaa erittäin toimivalta, kun kaikki tekniikka tulee samasta paikasta..!

    VastaaPoista
  2. Juu, ainakin siis paperilla ja teoriassa, katsotaan miten käytännössä ja toivotaan parasta!8)

    VastaaPoista