keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Äly hoi, älä jätä!

Villa Lycka -blogissa pohdittiin älykodin suomia mahdollisuuksia. Sitä, mikä on tarpeellista, mikä tarpeetonta, mikä tekee elämästä mukavampaa ja mikä on tämän mukavuuden hinta. Jutusta sainkin idean kertoa muutamia meillä olevia juttuja. Omasta mielestäni meidän kohdalla ei nyt valtavasta älykodista voida puhua, vaikka talotekniikan tehneen Talobitin esitteissä se hieman siinä valossa esitetäänkin...Itselleni, kun sanasta älykoti tulee mieleen jotakin sen suuntaista, että ovet avautuvat itsekseen, hanat sammuvat katseesta ja valot kaukosäätimestä...;)

"Edesmennyt" Talobit tarjosi kotiautomaatiota kolmella tasolla. Meillä tuo taso valikoitui kakkostasoksi.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että eteisessämme on kotona/poissa "yksikkö", jossa on neljä erilaista kuvaketta.
1. Kotona/poissa
Poistuessamme kotoa painamme kotona/poissa -painiketta ja murtohälytin kytkeytyy päälle ja kiukaan, lieden, mikron, astianpesukoneen, pesukoneen ja kuivausrummun virrat kytkeytyvät pois. Myös välitilapistorasioiden virrat kytkeytyvät pois. Kun taas tulemme kotiin, näpyttelemme koodin, joka palauttaa virrat ja kytkee murtohälytyksen pois. Tätä toimintoa olemme tietysti käyttäneeet. Emme välttämättä kytke sitä jokaisen poissaolon ajaksi, mutta pidemmissä poissaoloissa varmasti. Toistaiseksi kaikki on toiminut moitteettomasti ja homma on niin yksinkertaista, että minäkin olen sen oppinut.

2. Hälytykset
Savu- ja häkähälytin valvoo tietysti jatkuvasti akkuvarmennettuna. Hälytystilanteessa sireeni huutaa, ns. tunnelmavalot syttyvät poistumistievaloiksi ja samalla myös em. virrat kytkeytyvät pois. Hälytysten toimivuuskin on tullut jo testattua. Onneksi ei tosi tilanteessa!! Muutaman kerran aivan hälyttimen alla oleva kynttilä tai liian pitkään aukiollut suihkuhuoneen ovi runsaise höyryineen on saanut hälytyksen aikaan. Ensimmäisellä kerralla hälytys sai jopa huvittavia piirteitä, kun juoksentelin sammuttamassa hälytystä ja etsiessäni hälytyksen aiheuttajaa. Samalla piippasivat tietysti myös miehen kännykkä sitä mukaan, kun hälytyksiä tuli. Lisänä hälytyksiin meillä on nimittäin myös gsm-ohjaus, jolloin kaikki hälytykset tulevat määriteltyihin matkapuhelimiin.

3. Autolämmitys
Autolämmityksen voimme kytkeä päälle painikkeesta tai kello-ohjauksella, joka on sähkökeskuksessa eteisen yhteydessä.

4. Valaistuksen etäohjaus
Käytävävalot  saa päälle niinikään painikkeesta joko kokonaan tai sitten automaattitilaan, jolloin liiketunnistin sytyttää valot pariksi minuutiksi. Nämä valot syttyvät myös, jos pihavalot  syttyvät poissa-tilassa, murtohälytyksen aikana valot vilkkuvat ja savu- tai häkähälytyksen aktivoituessa ne ovat siis poistumistievaloina. Valot ovat mukavat tunnelmavalot.  Meillä niitä on eteisessä ja yläkerran aulassa makuuhuoneiden edessä. Portaikossakin ne olisivat varmaan olleet mukavat. Portaikkoon niitä harkittiinkiin,mutta syystä, jota en juuri nyt muista, ne jäivät sitten laittamatta.


Näiden  älykotiominaisuuksien lisäksi meillä on asennettuna vesivuotohälytin ja kosteusantureita (keittiö, wc) sekä sähköinen päävesiventtiilinohjaus poissa-tilanteessa ja vesivuototilanteissa.

Itse älykotiominaisuuksiin ei tietystikään kuulu se, että eteisessä, yläkerran aulassa (käytävävalot hämärässä) ja wc:ssä sekä tietysti ulkona, valot syttyvät liiketunnistimella, mutta mukavuutta se toki tuo. Alakerran wc:ssä ei tätä mukavuutta ole, mutta sinnekin sen mieluusti ottaisin. Tuskinpa se suuri homma jälkeenpäin onkaan tehdä.

Lisää mukavuutta asumiseen tuo myös viihdepuoli. Me emme ole erityisen suuria tämän osa-alueen kuluttajia, mutta olohuoneessa nyt on jonkinmoinen kaiutinjärjestelmä ja kauttimille on paikkansa myös saunassa. Ensimmäisessä yhteisessä kodissamme sattui olemaan mahdollisuus kuunnella musiikkia myös saunassa ja kun se oli nyt mahdollista toteuttaa uuteenkin kotiimme, ajattelimme sen olevan mukava lisä. Tosin kaiuttimet ovat vielä asentamatta...

Jos meillä olisi ollut ( taas kerran) pohjaton kaivo rahanmenolle, olisi tämän päälle tullut ehkä jotain muutakin. Verhot napin painalluksella alas? Olen toistaiseksi jaksanut laskea kaihtimet ihan itse ja toki sellaisia kaihtimia saa jälkeenkin päin asennuttua, jos oikein alkaa laiskottamaan. Valot kaukosäätimestä? Oi, kun olisi mukavaa, kun sohvalta voisi painaa valot himmennetyiksi. Nyt pitää nousta, kävellä pari metriä, vääntää katkaisimesta haluttuun suuntaan ja palata sohvalle pötköttämään. Sanoinko jo, että liikunnan harrastaminen oli pakko aloittaa taas jostain? ;) Sauna kännykällä päälle? Tietääkseni meidän kiukaassa on jonkinlainen ajastin mahdollisuus. Vielä en ole kokeillut. Ainoa automaatio, jota olen hiukan kaivannut, on kosketusvapaa hana keittiöön. Likaisin käsin kun ei ole niin mahdottoman mukava koskea hanoihin ja näin sotkea paikkoja. No, nämä kaikki eivät toki  liity varsinaisesti älykotiin, mutta ymmärtääkseni jonkinlainen automaatio älykotikäsitteeseen kai joka tapauksessa liitetään, joten tulipahan vähän mietiskeltyä. ;)

Me ihmiset olemme mukavuudenhaluisia. Ja mitä enemmän minullakin olisi rahaa, sitä mukavuudenhaluisempi olisin minäkin. Tällä kertaa rahat riitti tällaisiin ratkaisuihin, mukavuudessa pitää keksiä sitten enemmän luovia ratkaisuja. Tähän olemme kuitenkin melkolailla tyytyväisiä.


6 kommenttia:

 1. Aiheuttiko talobitin konkurssi teille murheita? Voisi kuvitella, että systeemin päivittäminen voi tuottaa haasteita....

  VastaaPoista
 2. No, ei konkurssi sinänsä mitään murheita aiheuttanut, koska hommat olivat muutamia pikkujuttuja lukuunottamatta tehty, emmekä olleet loppulaskuja maksaneet. Jos täällä jotain täysin pamahtaa, niin kukaan ei tietty niitä ole sit sieltä suunnasta korjailemassa. Toisaalta tuskin nuo meidän systeemit niin ihmeellisiä on, etteikö joku toinenkin ammattilainen niistä selviäisi? Toivomme siis, että kaikki toimii jatkossakin ja jos ei, niin pitää miettiä, et mitäs sit tehtäis...;)

  VastaaPoista
 3. Valitsemanne ominaisuudet vaikuttavat varsin fiksuilta. Etenkin tuo kuulosti hyvältä, että sisällä syttyy valoja, jos poissa-tilassa liiketunnistin sytyttää ulkovalot. Säikäyttää varmaan ainakin satunnaiset hiipparit aika hyvin.

  Vessan liiketunnistimen saa tietääkseni ihan muutamalla kympillä laitettua jälkikäteenkin. Meillä ei muuten ole mitään älykotiin viittaavaa, mutta vessoihin laitoimme liiketunnistimet niin että vessoissa on kätevä käydä eikä minun tarvitse aina kulkea napsuttelemassa valoja pois lasten tai vieraiden perästä ;)

  VastaaPoista
 4. Joo, kyllä näillä hyvin pärjää. Ehkä sinne toiseen vessaan täytyy se liiketunnistin kyllä hommata, juurintuon napsuttelunkin kannalta.;)

  VastaaPoista
 5. Kiitos, kiitos, tämä oli loistava postaus! Mahtavaa saada lukea kokemuksia siitä, miten nuo paljon puhutut 'älykkäät ratkaisut' ihan oikeassa elämässä toimivat. Me painimme juuri sähkösuunnitelman kanssa ja tämä postaus helpotti kummasti päätöksen sen suhteen, mihin kannattaa satsata ja mihin ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu, jos oli edes hiukan apua pohdintoihin. Täytyy joskus tulla lukemaan, millaisiin ratkaisuihin lopulta sitten päädytte.8) Tsemppiä raksailuun!

   Poista