lauantai 18. tammikuuta 2014

Onko aika raksallakin rahaa?

Kun perheessä on kaksi aktiivisesti harrastavaa pientä koululaista ja yksi taaperoikäinen, joka tarvitsee ja vaatii jatkuvaa huolenpitoa, on ajan kanssa temppuilu arkipäivää. Yleensä tietysti niin, että sitä aikaa tuntuu olevan liian vähän. Kun liikkuvien lapsien joukkoon heitetään vielä työt, harrastukset ja etenkin rakennusprojekti, nousee ajansäästö jo arvoon arvaamattomaan.Rakennusprojektissa taitaa jatkuvasti olla vaakakupissa paitsi aika myös raha. Aina tontin hankinnasta ja talon rakentamistavasta lähtien on mietittävä, kuinka paljon homma maksaa ja kuinka paljon se mahdollisesti vie aikaa. Avaimet käteen -talo saattaa harttiapankkirakentamiseen verrattuna säästä perheen aikaa, mutta miten käy rahojen? On tehtävä tarkkoja laskelmia ja kuten todettua punnittava sitä, mistä on valmis joustamaan -rahasta vai ajasta. Meidän tiemme rahan ja ajan välillä oli aina jotakin siltä väliltä. Aikaa ei liiemmälti ollut, mutta eipä ollut liiemmälti rahaakaan. 8)

Matkan varrella löysimme kuitenkin muutamia juttuja, joissa aikaa säästyi, joskus saattoi säästyä jopa sitä rahaakin!8)

1. Tee itse jos osaat. Jos et, käytä ammattilaisia!

Itse tekemällä säästää varmasti muutaman senttisen, usein tietysti enemmänkin.  Alusta asti itse tehden aikaa kuulunee siis enemmän (etenkin jos rakennushommat hoitaa noiden alussa mainittujen tekijöiden ohessa), mutta aikasäästön menetykset korjaantuvat pienemmällä lainamäärällä. Joillakin vasara, naulapyssy ja pensseli ei kuitenkaan pysy yhtä hyvin käsissä kuin naapurin Virtasella. Tällöin pitää käyttää ammatilaisia. Kunnon ammattilaisten etsiminen onkin sitten jo omaa - joskus aikaakin vievää puuhaansa. Toisaalta jos löydät kunnon ammattilaiset, joihin voit luottaa, tiedät, että hommat tehdään sovitussa aikataulussa, sovittuun hintaan ja ilman, että jälkikäteen tarvitsee laatua manailla. Meillä oli onneakin matkassa, kun taloamme oli itsemme lisäksi nakuttelemassa ihmisiä, joiden käsiin oman tulevan kotinsa uskalsi turvallisin mielin luottaa. Käytä aikaa siis ammatilaisten etsintään, niin säästät aikaa itse rakentamishommissa.2. Kilpailuta, mutta älä käytä siihen kaikkea aikaasi.

Työllä ja materiaaleilla saattaa olla huimia hintaeroja. Periaatteessa tarjouspyyntöjen lähettäminen on tänä päivänä helppoa kuin se kuuluisa heinänteko ja kuinka nopeaa! Sähköpostia vain menemään ja sitten parasta tarjousta odottelemaan. Tarjousten vertailu ei kuitenkaan aina ole niin helppoa kuin luulisi.  Niissä saattaa olla pieniä eroja, jolloin lopullisten vertailujen tekeminen tuntuu välillä jopa mahdottomalta. Hyvän tarjouksen löytäminen säästää toki rahaa, se on selvä. Ja suuremmissa linjoissa useamminkin tarjouksen odottaminen luultavasti säästää. Aikaa ja rahaa.

Meidän taktiikkamme oli etenkin pintamateriaalien suhteen seuraavanlainen:
Päälinjat sisustuksen suhteen olivat selvillä melko alusta alkaen. Silti vaihtoehtoja esimerkiksi harmaaseen eteisen laattaan tuntui olevan enemmän kuin oma käsityskyky antoi myöden käsittää. Niinpä valitsimme kolme liikettä sekä nettikaupan, jotka tuntuivat meidän kukkarolle sopivimmilta. Niiden valikoimista sitten valikoimme ja kilpailutimme pintamateriaalit. Vaihtoehtojen määrä oli oman mielen hallittavissa ja hintakin saatiin pienellä vaivalla kohtuulliseksi. Säästimme aikaa ja rahaa. Muutenkin keskittäminen yhteen liikkeeseen toi useimmiten yhtä suuret säästöt kuin ramppaaminen jokaisen tavaran perässä siellä, missä tavaran periaatteessa olisi halvimmalla saanut.
3. Induktioliesi.

Valitse induktioliesi. Kun sitten istut uudessa keittiössäsi, et ehdi kissaa sanoa, kun teevetesi jo kiehuu. Omasta kodista nauttimiseen jää kosolti aikaa!8)
Nettikauppa Taloon.com kutsui villa Luhdan mukaan kirjoituskilpailuun, jossa tarkoituksena on kirjoittaa vinkeistä, jotka rakentaessa tai remontoidessa säästävät aikaa. Toivottavasti tästä kilpailukirjoituksestani oli jollekin jotakin hyötyä tai iloa! Käythän äänestämässä kilpailukirjoitustani osoitteessa  http://www.raksaniksit.fi. Voit itsekin voittaa!

* Yhteistyössä Taloon.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti